TOKAT İL KÜLTÜR VE TURİZM MÜDÜRLÜĞÜ

TURHAL

Turhal ilçesi; sırasıyla Roma, Bizans, Danişment, Selçuklu, İlhanlı, Ertana, Kadı Burhanettin ve son olarak 1392 yılında da Osmanlı Devleti'ne katılmıştır. 1944 yılında Tokat'a bağlı bir ilçe olmuştur. 

İl merkezine 46 km. mesafededir. Nüfusu 63.987 olup, rakımı 493 m.'dir. Türkiye'nin en büyük akarsularından olan Yeşilırmak Turhal ilçe merkezinden geçmektedir..

Milli Mücadelenin en önemli adımı olan Samsun'dan Havza ve Amasya'ya oradan da Sivas'a geçen Mustafa Kemal Paşa'nın güzergahında olan Turhal mütareke ve milli mücadele yıllarında M. Kemal Paşa önderliğinde tüm varlığını ortaya koymuş, Kurtuluş Savaşı sırasında yüzlerce şehit vermiştir.

 

TURHAL KALESİ

Amasya ve Tokat arasında önemli bir kale olan TALAUTRA (Turhal)'nın kuruluş tarihi bilinmemektedir. Sarp kayalar üzerinde kurulmuş olan kalenin yer altı geçişleri de mevcuttur.

 

KESİKBAŞ CAMİ VE TÜRBESİ-ŞEYH ŞEHABETTİN TÜRBESİ

İlçe merkezindeki kare planlı cami, 1759 tarihlidir. Güneybatısında türbe bulunmaktadır.,

 

ŞEHİT KOMUTAN MEHMET NURULLAH TÜRBESİ

İlhanlı eseridir. 1312 yılında yaptırılmıştır. Kitabesine göre 1301-02 yılında vefat eden Emir Mütebarizoğlu Şehit Mehmet Nurullah'a aittir.

 

AHİ YUSUF TÜRBESİ

1324 yılında İlhanlı döneminde yaptırılmıştır. Semercilerin piri olarak bilinen Ahi Yusuf'un mezarının bulunduğu türbedir.

 

DAZYA KÖYÜ-ALİ BABA TÜRBESİ

Kazova'da bulunan önemli bir tarihi alandır. Burada 1370 yılında Ertana Beyliği döneminde Abdullah Bey tarafından yaptırılmış bir cami bulunmaktaydı. Çok eski çağlara ait bir yerleşme merkezidir. Çevreye yayılmış pek çok tümülüslerden en önemlisi Dökmetepe'dir.

 

İLETİŞİM

Kaymakamlık      0 356 275 10 03

Terminal               0 356 276 04 35

Öğretmen Evi      0 356 275 33 52

 

  • Turhal Yamaç Paraşütü.jpg..
  • Turhal Kültür Evi.jpg..
  • Turhal.jpg..
  • Turhal (2).jpg..