BASIN VE HALKLA İLİŞKİLER MÜŞAVİRLİĞİ
BASIN VE HALKLA İLİŞKİLER MÜŞAVİRLİĞİ


ETNOGRAFYA’DA BELGESEL GÖSTERİMİ: “AVRUPA’DA CAMİ”

Osmanlı’nın tarihi miraslarından Avrupa’daki camilerimiz belgesel gösterimi ve söyleşisiyle anlatılacak.

Cumhuriyetin ilk müzesi olan Türkiye’nin en önemli kültürel yapılarından Ankara Etnografya Müzesi, Kültür ve Turizm Bakanlığının katkıları, Türkiye Radyo Televizyon Kurumu (TRT) ile Anadolu Sanat Tarihçileri Derneği (ASTAD) iş birliğiyle hazırlanan “Avrupa’da Cami” belgeseli ve söyleşisine ev sahipliği yapacak. 
 
Almanya’nın Saksonya eyaletinin merkezi, Elbe’nin Floransa’sı olarak anılan Dresden’de bir caminin anlatıldığı belgesel beş yıldır müzede her ay gerçekleştirilen kültürel buluşmalardan olacak.
 
Arkeoloji, sanat tarihi, müzeler ve kültür temalarıyla düzenlenen etkinliklerden bu ayın gösterimi olan “Avrupa’da Cami” belgeseli 21 Şubat, saat 14.30’da davetlilerle buluşacak.

Gösterimin ardından uzmanlar tarafından bir söyleşinin de yapılacağı buluşmanın panel yöneticisi sanat tarihçisi Tekin Süllü, koordinatörü ise yönetmen Kerime Şenyücel olacak. 

Belgeselin yönetmenliğini Özlem Topçu Eralp, görüntü yönetmenliğini Hayri Çölaşan, danışmanlığını da sanat tarihçisi Prof. Dr. Kıymet Giray yapıyor.

Belgeselin Konusu

Saksonya’nın başkenti Dresden… 20. Yüzyılın hemen başı… Osmanlı’nın Yenice’sinden ithal ettiği tütünlerle Salemaleyküm adıyla sigara üreden Hugo Zietz, Dresden’de bir fabrika kurmak ister. Ne var ki, bir önceki yüzyılda çıkarılan kanunla, Dresden’de görüntü kirliliği yaratacak hiçbir bina yapımına izin verilmemektedir. Zietz, düşür, taşınır ve bir formül bulur: Kraliyet Demiryollarının kavşağındaki araziye yapılacak fabrikaya yönelik bulduğu formülü uygulaması için, Martin Hammitzch isimli genç bir mimarı görevlendirir. Hammitzch binayı yapar yapmasına ama inşa ettiği fabrika binası, tabiri caiz ise onun hayatının elinden kaymasına neden olurken, fikir ve proje babası Zietz’i bir tütün imparatoruna dönüştürür. Elbe’nin Floransa’sı olarak anılan Dresden’de Yenice Tütün Fabrikası’nın hikâyesi…        

(17.02.2018)